Avrupa’da sektöründe önde gelen firmaların Türkiye distribütörlüklerini yapmakta olup, kaynak makinaları ve kaynak sarf malzemelerin satışını yapmaktadır. Çeyrek asırlık tecrübemiz, teknik desteğimiz ve ürün kalitemizle siz değerli iş ortaklarımıza hizmet sunmaktan kıvanç duymaktadır.
Üstün stok tutma kabiliyetimiz, satış öncesi teknik desteğimiz ve satış sonrası hizmetlerimizle sizleri buluşturduğumuz markalarımız aşağıda yer almaktadır;
Kaynak, malzemeleri birbiri ile birleştirmek için kullanılan bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya termoplastik malzemeler üzerinde kullanılır. Bu yöntemde genellikle çalışma parçalarının kaynak yapılacak kısmı eritilir ve bu kısma dolgu malzemesi eklenir, daha sonra ek yeri soğutularak sertleşmesi sağlanır, bazı hâllerde ısı ile birleştirme işlemi basınç altında yapılır. Bu yöntem lehim ve sert lehim ile fark gösterir, lehim ve sert lehim yöntemlerinde birleştirme düşük erime noktalarında ve çalışma parçaları erimeden oluşur.
Kaynak için gaz alevi, elektrik arkı, lazer, elektron ışını, sürtme, ultrases dalgaları gibi birçok farklı enerji kaynakları kullanılabilir. Endüstriyel işlemlerde, kaynak açık hava, su altı, uzay gibi birçok farklı ortamda gerçekleştirilebilir. Bununla beraber, yapıldığı yer neresi olursa olsun, kaynak çeşitli tehlikeler barındırır. Alev, elektrik çarpması, zehirli dumanlar ve ultraviyole ışınlara karşı önlem almak gereklidir
Genel prensip olarak kaynak yapılırken parçanın kaynak yapılan alanı eritilir ya da yüksek basınca maruz bırakılır, gerek dolgulu (kaynak elektrodu, teli vb.) gerekse dolgusuz olarak birleşme sağlanır. Parçaların birleştirilecek kısımları uygulanan ısı ve/veya basınç etkisiyle birbirine karışır
Yöntemler aşağıdaki gibidir;
Oksi – Asetilen Gaz Kaynağı, Elektrik Ark Kaynağı, Gazaltı Ark Kaynağı, Tozaltı Kaynağı, Direnç Nokta Kaynağı, Elektron Işın Kaynağı, Laser Işın Kaynağı, Plazma Kaynağı
Isı yardımı ile yapılan çözülebilen bir bağlantıdır.
Ergimiş haldeki lehim, difüzyon yolu ile yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Lehimin ergime sıcaklığı bağlanan parçaların ergime sıcaklığından daha düşüktür. Lehim bağlantısının maruz kalacağı işletme sıcaklığı da lehimin ergime sıcaklığından daha düşük olmak zorundadır.
Lehimleme sırasında sert lehimleme ve yumuşak lehimleme arasında bir ayrım yapılır. 450 ° C'nin üzerinde bir lehimleme sıcaklığına ulaşıldığında sert lehimlemeden bahsedilir. Öte yandan, 450 ° C'ye kadar bir lehimleme sıcaklığına ulaşıldığında yumuşak lehimlemeden söz edilir.
Metalleri birbirine bağlamak için "lehim" tekniği kullanılır. Sert lehimleme sırasında 900 °C'ye kadar sıcaklıklara ulaşılabilir. Lehim malzemesi 900 °C'ye varan bir sıcaklıkta eritilir ve metal parçalar arasında köprü oluşturur. Lehimleme sırasında 450 °C'nin üzerindeki sıcaklıklara ulaşıldığından, kullanılan lehim malzemesinin likidüs sıcaklığının 450 °C'den fazla olması gerekir. Sert lehimlemede bağlantı noktası, yumuşak lehimlemeye göre mekanik olarak daha dayanıklıdır.
Hassas elektronikler için yumuşak lehimleme kullanılırken, gaz borularının lehimlemesi için sert lehim kullanılır. Bakır, çelik, pirinç ve gümüş metallerini sert lehimleyebilirsiniz.
Lehim işlemi, Ergimiş lehim bağlantı parçasına temas ettiği bölgeyi ıslatır. Islanan bu bölgede lehim alaşımı ana malzemeye nüfuz etmeye başlar (difüzyon). Daha sonra bağlantı mukavemetini belirleyen bir alaşım elde edilmiş olur. Bağlantı bölgesinde adhezyon ve difüzyon kuvvetlerinin büyüklüğü aşağıdaki parametrelere bağlıdır:
1. Çalışma sıcaklığı
2. Metalurjik karışabilirlik
3. Isıya maruz kaldığı süre
Avantajları
Farklı malzemelerden parçalar lehimle birleştirilebilir. Ergime olmadığı için, işlem için gerekli ısı enerjisi azdır. Parçalarda fazla ısıl gerilme, çekme meydana gelmez. Kolay, çabuk yapılabilen ve ucuz bir yöntemdir. Parçalarda çentik etkisi olmaz. Temiz yüzeyler verir, ilave işleme gerek kalmaz. İyi ısıl ve elektriksel iletkenlik. Yüzeyler arası lehimle dolacağı için tolerans vermeye gerek kalmaz. Dezavantajı: Yüksek sıcaklıkta çalışan sistemler için uygun değil, mukavemeti kaynağa göre düşüktür.
Elektrik-elektronik endüstrisi (baskılı devreler, çipler), Kimya sanayii , Tank sanayi (bağlama elemanları, kaplamalar), Uçak ve gemilerde, Tesisatlar (yağ ve basınçlı havalı boru hatlarında), Otomobil parçaları (radyatörler), Çelik yapılar (bisikletler), Gıda sanayi, Takım tezgahları (HM kesici uçların kalem taşıyıcıya tespiti), Mil-göbek bağlantılarında, Kuyumculuk sektörü (değerli taşların bağlantısında)
Lehim Yöntemleri aşağıdaki gibidir;
1. Havya ile lehim: Yumuşak lehime uygulanır.
2. Alev ile lehim: Yumuşak ve sert lehime uygulanır. Lehim alanı gaz alevi ile ısıtılır.
3. Daldırma lehim: Yumuşak ve sert lehime uygulanır. Ergimiş lehim banyosu kullanılır.
4. Fırında lehim: Yumuşak ve sert lehime uygulanır. Folyo, halka ve tel şeklindeki lehimler kullanılır.
5. Direnç lehimi: Lehim alçak ve yüksek frekanslı akım ile ısıtır. Seri imalatta kullanılır.